• Disztribúció / Nagykereskedelem / Projekt

0 termék

RANE

A RANE története

A RANE céget magánvállalkozásként alapították 1981-ben, Washington államban. Az alapítói ezt megelőzően középvezetői pozíciót töltöttek be a Phase Linear vállalatnál, amely high-end elektronikai berendezéseket gyártott otthoni használatra. Közel 40 év audio-technológiai tapasztalatával felvértezve hozták létre a RANE céget. A tulajdonosok a szaktudásuknak megfelelő részleget irányították; az így kialakult szervezeti egységek különösen erős struktúrát alkottak, mivel mindegyiket egyedi célok mentén igazgatták.

A RANE négy termékkel kezdte meg működését, a célközönség a kisebb zenekarok voltak, akik az eszközök használatával minőségibb élő eladást tudtak produkálni. A készülékekkel hamarosan új ár/érték referenciát állapítottak meg teljesítmény, minőség és megbízhatóság terén. A RANE termékek árát az átlagnál magasabbra pozícionálták, de nem érte el a high-end versenytársakét. Figyelemre méltó bizonyítéka a RANE minőségi tervezésének és megbízhatóságának, hogy a gyártás első két évében nyolc új terméket mutatott be és dobott piacra.

DJ

A RANE első alkalommal a Richard Long & Associates (RLA) vállalattal együttműködve lépett be a DJ-keverők piacára. Richard Long a diszkóklub-világ híres akusztikai-tervezői közé tartozott, rendszereket tervezett többek közt a Studio 54, az Annabels (London), a Regines (19 klubból álló lánc párizsi, New yorki, és kairói helyszínekkel) és más népszerű helyeknek.

Az együttműködés során a RANE saját technológiáját alkalmazva áttervezte az RLA híres X3000 crossoverét, így született meg az X3000A. Az együttműködés során egy DJ hangszínszabályzót is terveztek, Q5000 néven. A termékek sikere alapjául szolgált a DJ-keverőkkel kapcsolatos fejlesztéseknek, a hamarosan megszülető MP24 egy csapásra ipari sztenderddé vált.

Turntablism

Az MP24-et megannyi innovatív termék követte az évek során, mígnem elérkezett az 1998. évi AES (Audio Engineering Society) gyűlés, ahol négy igazán kiváló képességű lemezlovas mutatta be művészetét. A RANE mérnökeit lenyűgözte a turtablism műfaj, így örömmel vállalták az együttműködést, amelynek során megépítik az előadó DJ-k ötletein alapuló álom-keverőt, melynek technikai bázisát a RANE szolgáltatja. Ismerték a RANE hírnevét a club keverők piacán és értették a RANE dizájnfilozófiáját.

A RANE tervezői csatlakoztak a város legjobb scratch lemezlovasaihoz DJ Wiz lakásán a Spanyol Harlemben és nekiláttak a TTM54 performance keverő tervezésének. Az elkövetkező három napban csatlakozott hozzájuk Rolly Roll, Development, DJ Big Wiz, Sugarcuts, Marz1 és Peter Parker. DJ Quest, The Crash Dummies, és az X-Men tagok előadásait elemezték, eközben a keverő részletei kerültek kialakításra: vezérlőelemek helye, gombok mérete és érzete, de legfőképp a faderekre helyezték a hangsúlyt. Közös erővel megalkották a RANE első hip-hop battle keverőjét, amely a RANE történetének egyik legsikeresebb típusa lett.

Napjainkban

A DJ mixelés gyors fejlődése teljes mértékben letaglózó. A RANE kezdeti időszakában nem is gondolták, hogy ilyen hatalmasra nő a zenék mixelésének világa. A 70-es és 80-as évek diszkóklubjaiban egyszerű áthúzásokkal kevertek. Napjainkban a műfajok és technikák vegyítése határtalan lehetőséget kínál. A keverő már nem csak egy eszköz, hanem – akár egy hangszer – a zenei önkifejezés része. A DJ keverők alkalmazása jóval túllépett az eredetileg elképzelteken. Az evolúció nem állt meg, új keverési stílusok kerülnek terítékre, amelyek új fejlesztéseket igényelnek. A RANE tudásbázisa a kezdetektől jól szolgálta ezt a folyamatot.

< Vissza az előző oldalra
Top