• Disztribúció / Nagykereskedelem / Projekt

0 termék

A VIO FEJLETTEBB, KÖNNYEBB, GYORSABB ÉS ERŐSEBB

2017. február 28.

A fejlesztésben szerzett több éves tapasztalat új megoldásokhoz vezetett a dB Technologies aktív line array rendszerei körében. A VIO szériával a gyártó magasabb szintre lép, célzottan a nagyobb hangerőt igénylő felhasználáshoz. Az egyedi belső akusztikus design a fejlett hangfeldolgozással együtt kiemelkedő teljesítményt nyújt hangnyomás, lefedettség-koherencia, érthetőség és hangminőség tekintetében.

A VIO FEJLETTEBB, KÖNNYEBB, GYORSABB ÉS ERŐSEBB

A VIO család 2016-os bemutatásakor az L210 topmodulból, az S318 szubládából, a saját riggelőkeretből, és a szükséges tartozékokból (dolly, trolley, kábelek) állt. Nemrégiben lehetőségünk nyílt a gyárban is meghallgatni a rendszert, és a dB Technologies fejlesztőivel elemezni a specifikációban megadott paramétereket.

Nézzük a tényeket, csemegézzünk, mitől különleges ez a rendszer!

Egyedi akusztikus design hosszú távú lesugárzással és részletes hangképpel

A VIO L210 prémium (2 db 10”-os) hangsugárzóit V formába pozícionálták és bassreflex faládába helyezték a hatékonyság növelése érdekében – ezzel folyamatos terhelés esetén is kontroll alatt tudja tartani a mélyfrekvenciás hangokat.

Egy 3” lengőtekerccsel ellátott, titánium betétes, nyomókamrás neodímium driver (1,4” kilépőnyílással) felel a magasfrekvenciás hangok pontos leképzéséért. Az új fejlesztésű, exkluzívan kialakított hullámterelők a hangok precíz irányítását és lenyűgöző szórási távolságát segítik elő.

Az akusztikus burkolat két masszív alumínium fáziskúppal lett ellátva, melyek a neodímium mágnessel szerelt wooferek előtt helyezkednek el. A külső felületük kialakítása az oka a magas frekvenciájú hangok konstans irányítottságának. Mindkét fáziskúp 26 gyémánt-alakú lyukkal rendelkezik, amellyel csökkentik az interferenciát a két woofer között, miközben javítják a frekvenciát és a pontos hangképzést.

Fejlett DSP, jelentős hatékonysággal

A modul egy rendkívül hatékony D-osztályú Digipro G3 900 W-os erősítővel rendelkezik, amellyel képes 135 dB-es hangnyomásszint elérésére is.

A nagy hatékonyság valóban kulcsfontosságú a VIO L210-nél: lehetőség van akár 10 modul összekapcsolására is egyetlen 16 A / 230 V-os áramkörben anélkül, hogy ez befolyásolná a teljesítményt. A hálózati csatlakozást új típusú, PowerCon TRUE1 csatlakozók biztosítják.

A tökéletesen koherens lefedettség és a szövegérthetőség nagy távolságoknál is biztosítva van a fejlett, lineáris fázis FIR filternek köszönhetően.

Az előerősítő modul is fel van szerelve digitális optikai szigeteléssel, amely hozzájárul a kristálytiszta audio teljesítményhez.

Az L210 tartalmazza az RJ45-ös csatlakozóval elérhető, hálózatkész RDNet portot, amellyel a modulok egyesével, sőt akár hangsugárzónként is vezérelhetők és szabályozhatók távolról is. A processzálást egy 56 bites DSP végzi, az AD / DA konverter 24bit/48 kHz-en dolgozik. A jel be- és kimenetek XLR csatlakozóval szereltek.

A VIO L210 modul horizontálisan 100o-os irányítottságú, vertikálisan pedig függ az array rendszer méretétől és az adott konfigurációtól.

Az ötletes riggelő hardver és a kiegészítők felgyorsítják a beállítási műveletet

Az L210-et beépített 3-pontos riggelővel szerelték fel, lehetővé téve ezzel a rendszer gyors és zökkenőmentes beállítását. A két front link bármilyen szögből könnyedén kapcsolódik a modulhoz. A hátsó centrális riggelő szem fel van szerelve kampós kapcsokkal, hogy a dB Technologies Composer szoftvere által kiszámított, viszonylag lapos szögek is beállíthatóak legyenek. A felemelés során beállított szögek ugyanúgy maradnak. A lapos szögek beállíthatóak közvetlenül az erre a célra kialakított DT VIO L210 transzportkeretben, amelyben 4 modul helyezhető el.

A függesztéshez kialakított DRK 210 keret két kampóval rendelkezik, melyek kialakítása lehetővé teszi a rendszer dőlésszögének sokkal precízebb beállítását. A DRK 210 riggvas stack-tartozékként is szolgál, hogy biztosítsa a VIO L210 modul elhelyezését a VIO S310 szubládán. Amennyiben nincs használatban, a függeszthető váz rögzíthető és tárolható a DT VIO L210 trolley felső fedelén.

Az L210 újonnan tervezett, polikarbamiddal bevont, többszörösen rétegelt lemez faburkolata megfelelő védelmet nyújt a szabadtéri felhasználás során fellépő időjárási viszontagságokkal szemben.

A fizikai paraméterek tekintetében talán a tömeg a legfontosabb. A beépített esővédővel, fülekkel és riggelő vasalatokkal együtt 28,6 kg-ot nyom egy-egy trapéz alakú L210 topmodul.

Az elmélyülés támogatója az S318 szubláda

A széria S318 tagja felel a mélyfrekvenciás hangok maradéktalan megszólaltatásáért. A dB Technologies egy olyan kivételes teljesítményű, három 18” mélysugárzóval szerelt szubwoofert fejlesztett ki, amelynél maximalizálták a front hangnyomást a kiterjedt mélyfrekvenciás átvitel mellett.

maximalizált in-phase frontális (elülső) kibocsátásra tervezve
beépített delay a tökéletes  time alignement-hez (idő beállításhoz)
beépített kardioid array konfigurációs preset
egészen 35 Hz-ig terjedő frekvencia tartomány
Network ready (hálózathoz kapcsolható) az integrált RDNet port segítségével

A VIO S318 láda bassreflex kialakítású, féltölcséres mélynyomó a maximális front hangnyomás érdekében. A három hangtekercs tökéletesen lett hangolva annak érdekében, hogy kiváló fázis választ érjenek el. A három különálló DIGIPRO G3 erősítő összteljesítménye 2700 W, ezzel a rendszer 143 dB SPL maximális hangnyomást képes elérni.

A rendszer tartalmaz egy integrált delay modult, amely 9,9 ms delay-t képes elérni 0,5 ms lépésekben. A crossover modul az alacsony áteresztésű szűrők mellett a magas áteresztésű szűrőket is beállítja az integrált crossover kimenethez. A rendszer rendelkezik továbbá egy attenuátor kontrollal, polaritás kapcsolóval és RDNet porttal a távvezérléshez. A láda 64 bites DSP vezérlésű. Az X-over frekvencia kapcsoló mellett ne feledkezzünk meg a polaritás fordító kapcsolóról sem (0o vagy 180o). A topmodulhoz hasonlóan a hálózati csatlakozás itt is az új típusú, PowerCon TRUE1 csatlakozókkal került megoldásra.

A magas minőségű, többszörösen rétegelt láda tartós polikarbamiddal van kezelve és minden oldalon 5 alumínium fogantyúval lett ellátva. A DO VIO-S318-as dolly lehetővé teszi 3 mélyláda egyszerre történő szállítását akár kerekeken is. Alternatív megoldásként a kerekek a láda hátuljára is szerelhetők.

Rendszerösszeállítások és véleményezés

A VIO többféle gyári ajánlásban állítható össze. A függesztett felhasználás során az ún. kis rendszer 2x6 db L210 topmodulból és 4 db S318 szubládából áll, míg a közepes rendszer 2x10 db topládából és 8 db mélyládából alakítható ki. A dB Technologies által jelenleg ajánlott legnagyobb set up 2x16 L210 modulból és 14 db szubládából tevődik össze.

A stackelt felhasználáshoz 8 db topláda és 3 db mélyláda javasolt, természetesen a DRK 210 keretre itt is szükség van.

A bemutató (ahol a közepes rendszert tudtuk meghallgatni) igen meggyőző volt, a résztvevők véleményét Makri Tamás (TM Audio) szavaival tolmácsoljuk:

„A VIO rendszert hallgatva, basszusgitárosként engem örömmel töltött el, hogy a hangszerből végre nem csak a búgó mély hangok voltak hallhatók, hanem a teljes "bassline" érthető volt, köszönhetően a szubban lévő harmadik hangszórónak - viszont gyomorba is vágott, ahogy kell! Emellett a felső tartományt is hihetetlen dinamika és gyönyörű hangkép jellemzi. A gyors telepíthetőség, kis súly és minimális áramigény már csak hab a tortán!” 

Aki szeretné saját fülével hallani a VIO-t, hamarosan Magyarországon is megteheti. Az első demók és rendezvények helyéről és idejéről tájékoztatás az info@fullrange.hu címen kérhető, vagy a www.facebook.com/dB-Technologies-Hungary olvasható.

 

Vándor Erik, Márfai Tibor

< Vissza az előző oldalra
Top