• Disztribúció / Nagykereskedelem / Projekt

0 termék

Megérkezett az M-Audio M-Track harmadik szériája!

2016. október 05.

Az M-Audio 2016-ban dobta piacra az M-Track család legújabb sorozatát, amely a C jelet kapta a sorban. Tagjai a 2x2, 2x2M és Hub interfészek. Tetszetős, letisztult megjelenés, praktikusan elhelyezett kezelőszervek és több mint kiváló hangminőség jellemzi ezeket a hangkártyákat. Viszont mielőtt komolyabban belevágnánk az ismertetőbe, vessünk egy pillantást az M-Audio két független be- és kimenettel rendelkező asztali hangkártyáinak evolúciójára 2013-tól, hogy jobban belelássunk az újítások szükségszerűségébe.

Megérkezett az M-Audio M-Track harmadik szériája!

Az M-Track sorozat első tagjai 2013-ban jelentek meg, ezek az M-Track és az M-Track Plus. Két bemeneti jelforrást vehettünk fel egy időben, külön XLR és TRS bemenetről, utóbbi érzékenysége kapcsolható. 5 pólusú MIDI ki- és bejáratokat és két szimmetrikus kimenetet találhattunk a hátsó panelon. A bemenetek (mellettük Insert csatlakozókat is találhattunk, külső effekt csatlakoztatásához), a fejhallgató kimenet és az összes kezelőszerv a felső panelon kapott helyet, amely igen problémás volt a kábelek elvezetése szempontjából, és igen zsúfolt volt az elrendezése is. Ezen kívül, mai szemmel már gyenge pontnak számít a 48 kHz-es maximális mintavételi frekvencia. Az M-Track Plus esetében S/PDIF digitális ki- és bemenetet is találtunk, megfelelő külső eszköz segítségével így akár 4 csatornát is rögzíthettünk.

2014-ben megérkezett az MK II széria, ezek már letisztultabb, megváltoztatott dizájnú eszközök voltak. Az M-Track MKII háza teljesen szögletes, felső paneljére a logón kívül szerencsére nem került semmi. A front panelen találtuk a kezelőszerveket és bemeneteket, amelyek már kombinált XLR/TRS csatlakozók voltak, és így fele annyi helyet foglaltak. Insert csatlakozási pontokat, MIDI ki/bemenetet, és digitális jel fogadására/küldésére szánt csatlakozókat viszont nem találtunk, így jóval átláthatóbb volt az egész eszköz. Igen jó ötlet volt ezen kívül a nagyméretű fő hangerő szabályzó a front panel jobb szélén, nagyon kézre álló megoldás volt, és találkozunk ezzel a legújabb verzión is valamilyen formában. Az M-Track Plus MKII esetében az egyetlen különbség az volt, hogy már alkalmassá vált 96 kHz mintavételi frekvencián is működni, így javult a hangminőség.

Ezen a ponton el is érkeztünk a legújabb verzióhoz, a trónkövetelő M-Track 2x2-höz, 2x2M-hez, amelyek a C széria tagjai, és az M-Track Hub-hoz! A korábbi két verzió előnyös pontjait egyesítő, azokat továbbfejlesztő dizájnt kaptunk, és egy minden eddiginél erősebb A/D konvertert találunk bennük, így kristálytiszta digitális jelet rögzíthetünk. Némileg retro húzás, hogy ismét találunk kezelőszerveket a felső panelen, de jóval kényelmesebben hozzá tudunk férni a potméterekhez, mivel döntött a felület, ezen kívül a ritkábban használtak távolabb, a leggyakrabban használt fő hangerő pedig közelebb esik a felhasználóhoz. Ismét egy nagyméretű, kellemes tapintású potmétert tettek a készülékre, amely igen praktikus. Egyetlen egy csatlakozót sem találunk a felső panelen, az általában fixen ledugott USB, L/R kimenet és XLR/line kombó bemeneteket a készülék hátulján találjuk, a front panelen pedig a fejhallgató kimenetet és az instrument bemenetet.  Így jóval könnyebb a kábelek rendben tartása, szépen el vannak osztva a csatlakozók a készüléken.

A 2x2 esetében egy kombó XLR/Line bemenetet és egy instrument bemenetet találunk, míg a 2x2M esetében mindegyikből kettőt, így jóval több féle bemenő jelet kombinálhatunk, ezen kívül a klasszikus, 5 tűs MIDI csatlakozókat is megtaláljuk az interfész hátsó panelén. C-típusú USB csatlakozókon keresztül kommunikálnak számítógépünkkel, ez az első alkalom, hogy ilyennel találkozunk M-Audio hangkártyán, tehát ez igazán becsülendő fejlesztés.

Az M-Track Hub esetében egy egészen új koncepciót üdvözölhetünk. Nincsenek analóg bemenetek, így előerősítők sincsenek, rengeteg helyet spórolunk így meg, még kompaktabb ez a verzió. A fő hangerőn és a fejhallgató hangerőn kívül nincs más potméter a készüléken, ellenben a front panel közepén három USB csatlakozót találunk. Számítógépünk USB bemeneteit bővíthetjük így, nincs szükségünk másik asztali USB elosztóra, használhatunk kényelmesen, hajolgatás nélkül perifériákat, pendrive-okat, viszont USB-s hangforrásokkal is bővíthetünk, mikrofont, keverőt is csatlakoztathatunk, így nem veszítjük el az analóg jel rögzítésének lehetőségét. Természetesen különböző USB billentyűket, kontrollereket is használhatunk, MIDI alapú zene szerkesztésére, létrehozására tökéletes választás. Sok lehetőséget rejt magában az új dizájn, tökéletes választás, ha már csak hangutómunkát végeznénk, keverni szeretnék, vagy egyszerűen csak zenét hallgatnánk. Egy laptop táskában könnyedén elfér az eszköz. A Hub eddig az egyetlen M-Track családtag, amely külső tápegységről is használható. B-típusú USB kimenetet találunk rajta, amely eltér a másik két új termék esetében.

Most pedig eljutottunk az M-Track legfrissebb verzióinak legfontosabb újításához: mindhárom modell esetében a maximális mintavételi frekvencia 192 kHz! Hihetetlenül részletgazdag hangokat kaphatunk ennek köszönhetően, új szintre emelhetjük felvételeink megszólalását, illetve a megfelelő felbontású zenék birtokában a zenehallgatás is új élmény. Ilyen minőséget eddig csak jóval nagyobb és drágább hangkártyák esetében kaphattunk, nem kis előnyhöz jutnak így a vásárlók!

Bátran kijelenthetjük, hogy a korábbi termékek apróbb hibáiból tanulva és a legújabb technika felhasználásával tökéletes hangkártyákat alkottak az M-Audio fejlesztő mérnökei, mindhárom termék rendkívül praktikus, szép dizájnnal rendelkezik, hangminőségük pedig kifogástalan. Ezen felül pedig egy igazán gazdag VST csomaggal is kedvünkben jár a gyártó, az új készülékek mellé a következő plugin-eket kapjuk: Cubase LE, AIR Creative FX Collection, AIR Mini Grand AIR Strike, AIR Xpand!2.

 

Vándor Erik

< Vissza az előző oldalra
Top